Resepi Shell Out Ala Restoran
Masa Penyediaan : 30 minit Masa Memasak : 30 minit Jumlah Hidangan : 5 - 6 Orang
BAHAN-BAHAN UTAMA
1 kg ketam
500g udang
500g kupang
500g nipah
2 batang jagung manis
1 jambak brokoli
BAHAN-BAHAN SOS
1 inci halia
10 tangkai lada kering (Boleh ikut level pedas masing2)
4 batang serai *diketuk
3 sudu makan sos tiram / sos seafood
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan rempah premium by alesha
6 biji bwg merah
6 ulas bwg putih
2 tangkai daun kari
1 sudu teh pati asam jawa
Langkah
Kisar halia, lada kering, bawang putih, bawang merah
Rebus air bersama halia, garam dan bawang putih
Celur seafood , jagung dan brokoli secara berasingan.
Tumis banan kisar hinga naik wangi, kemudian masukkan sos tiram, sos cili, rempah premium, pati asam jawa dan daun kari . Tunggu hingga pecah minyak.
Masukkan seafood, jagung dan brokoli kemudian gaul hingga sekata.
Sedia untuk dihidang bersama nasi panas.
Ulasan
Catat Ulasan