Resepi Shell Out Ala Restoran




Masa Penyediaan : 30 minit Masa Memasak : 30 minit Jumlah Hidangan : 5 - 6 Orang


BAHAN-BAHAN UTAMA

  • 1 kg ketam

  • 500g udang

  • 500g kupang

  • 500g nipah

  • 2 batang jagung manis 

  • 1 jambak brokoli


BAHAN-BAHAN SOS

  • 1 inci halia

  • 10 tangkai lada kering (Boleh ikut level pedas masing2)

  • 4 batang serai *diketuk

  • 3 sudu makan sos tiram / sos seafood

  • 3 sudu makan sos cili

  • 3 sudu makan rempah premium by alesha

  • 6 biji bwg merah

  • 6 ulas bwg putih

  • 2 tangkai daun kari

  • 1 sudu teh pati asam jawa


Langkah

  1. Kisar halia, lada kering, bawang putih, bawang merah

  2. Rebus air bersama halia, garam dan bawang putih

  3. Celur seafood , jagung dan brokoli secara berasingan.

  4. Tumis banan kisar hinga naik wangi, kemudian masukkan sos tiram, sos cili, rempah premium, pati asam jawa dan daun kari . Tunggu hingga pecah minyak.

  5. Masukkan seafood, jagung dan brokoli kemudian gaul hingga sekata.

  6. Sedia untuk dihidang bersama nasi panas.


Ulasan