Ayam Masak Merah Ala Kenduri

 

Resepi oleh : Dapur Che Kam

 


Ayam Masak Merah Ala Kenduri

Ayam masak merah kenduri, menu yang kebiasaanya dihidangkan ketika kenduri kahwin. Penyediaan sangat mudah dan rasanya juga sedap.


BAHAN-BAHAN

  •        1/2 ayam
  •        1/2 bawang holland
  •        sos tiram
  •         air asam jawa
  •        serbuk kunyit
  •        gula melaka
  •        garam
  •        serbuk perasa
  •        daun kari

Bahan kisar ( kisar halus )

·         i inci halia

·         1 inci lengkuas

·         2 batang serai

·         1 biji bawang holland

·         2 biji bawang merah

·         3 ulas bawang putih

·         20 tangkai cili kering ( direbus sehingga lembut )

 

CARA PENYEDIAAN

1.       Kisar sehingga halus bahan kisar

2.       Gaulkan ayam dengan garam dan sebuk kunyit. kemudian goreng separuh masak ayam tadi, lebih kurang dalam 7 minit.

3.       Tumis bahan yang telah dikisar bersama daun kari sehingga pecah minyak.

4.        Masukkan gula melaka , sos tiram, garam dan perasa.

5.        Masukkan air asam jawa.

6.       Masukkan ayam yang telah digoreng tadi kemudian kecilkan api.

7.       Setelah ayam masak sempurna, tabur bawang hollad yang dihiris nipis kemudian tutup api .



 Kongsi dengan yang lain jika anda suka dengan resepi ayam goreng kunyit Dapur Che Kam. Semoga dengan berkongsi dapat bertambah lagi rezeki dan saham akhirat kita semua.

 

Ulasan